25.10.12

tres o quatre llibres

Llegeixo que Victus de Sánchez Piñol ha arribat al capdamunt de la llista de llibres de ficció en castellà. I jo que em pensava que explicava fets històrics... Vaig llegir que l'autor havia començat el llibre en català però va haver de passar-se al castellà perquè, per raons que no recordo, no se'n sortia. Em pregunto si els lectors que esperen la traducció al català se'n sortiran allà on no va triomfar l'autor o val més que ja s'hi posin.


Ja vaig augurar que el Llibre de la Creació tindria molts lectors. Per als qui encara no l'han llegit: cal saber molts matemàtiques per treure'n profit. De moment la seua total comprensió es troba lluny del meu abast i dubto que ja sigui capaç de fer gaires progressos numèrics. De tota manera, és bonic.

Avui -feia més d'una setmana que no comprava cap llibre-, m'he aturat davant de l'expositor d'una llibreria on, costat per costat, hi havia dos volums amb la mateixa obra amb l'original angles i les traduccions al castellà i al català respectivament. He tingut un moment de dubte: la versió en castellà, 17 euros; en català, 25 (i això que ha col·laborat la Diputació de Girona). Una diferència notable. Estic segur que la majoria hagués buscat l'edició original sense traduir, però... Bé, aquesta situació durarà poc, estic segur que quan Catalunya sigui independent les mateixes obres seran més barates en català que en castellà, i si això no és així serà perquè els catalans tindran un sou molt més alt que els espanyols.

3 comentaris:

Júlia ha dit...

El de Tony Judt que vaig comentar, 10 euros en castellà, 20 en català. Així és la vida.

Júlia ha dit...

Per cert, em temo que ens ve una epidèmia de novel·les històriques sobre l'Onze de Setembre de 1714... mama, por.

Francesc Puigcarbó ha dit...

A vegades passa, siete horas en la Habana ho vag escriure en castellà. I no perquè fos a l'Habana, simpemlement demanava ser escrit en castellà, i mira que tradueixo poesia per aquestes poemes mai se m'ha ocorregut traduir-los al català.
Quan a llibres sobre 1714 ara en vindrà un rere l'altre, acabat el tema de la guerra Civil, anem més enrere.

SALUT