24.5.13

els herois i les grandeses (i misèries)


Un dels arguments més habituals que fan servir alguns partits i particulars per oposar-se al dret a decidir o a la independència de Catalunya és que produirien una divisió -ells en diuen fractura- entre els habitants del territori, com si ja no existís aquesta divisió, com si els catalans tots fóssim u, com si no fos bona la diversitat del país, com si la confrontació -civilitzada- no fos la sal de la vida. Precisament una de les gràcies del nostre país és la seua varietat.

Aquest tipus d'argumentació es repeteix ara a Barcelona arran de l'aparició de la samarreta del Barça sobre el cos de l'estàtua de Colom. Deixaré de banda la meua opinió personal que no té cap importància: Colom amb la samarreta del Barça, que li va fins als genolls, s'adiu perfectament amb la cutreria de la resta de la Rambla, és un bon colofó provisional en la disneylàndia de bona part de la ciutat. L'argument a què em referia l'encapçala el senyor Collet, de l'Espanyol, que ha declarat que l'ajuntament afavoreix sistemàticament el Barça i, a més, acusa de prevaricació, és a dir, de saltar-se les ordenances municipals, qui hagi permès la publicitat culé. El senyor Collet potser té raó, però em temo que no diria res si la samarreta de Colom fos blanca i blava. Tant li fa.

Jo, que estic per la discrepància, però també per la concòrdia, m'atreveixo des d'aquí a fer una modesta proposició. Molt prop de l'estàtua de Colom hi ha la de Salvat-Papasseit. No és tan gran ni tan visible com la de Colom (encara que tot és qüestió de perspectiva), però segurament és proporcional als seguidors que tenen un i altre equip. Estic segur que qualsevol patrocinador estaria disposat a fer la despesa que suposaria vestir-la amb els colors de l'Espanyol. És veritat que es podrien preveure protestes que considerarien que l'acció és un sacrilegi, sobretot per part dels lletraferits. El senyor Collet, però, sempre podria dir que ells són tan catalans com qualsevol i, sobretot, que dissimular el cos estrafet i horripilant de l'escultura és un acte d'amor a la figura del poeta. Potser colaria.




Addenda

Proposta relativament intrusiva per a l'Europa:

6 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Em sembla una bona idea, endavant. però i la samarreta de l'Europa, on la posarem?

Helena Bonals ha dit...

A mi no m'agradaria pas, ni a l'inrevés tampoc. Què hi té a veure Papasseit amb l'esport?

Carme Rosanas ha dit...

Home, quines idees, Miquel... he, he, he... m'has fet riure.

:) i si Papasseit era del barça? No podrà descansar en pau i les seves restes es remouran dins de la tomba...

miquel ha dit...

Ja ho pensarem, Francesc. De moment se m'acut que l'estàtua de Verdaguer, enlairada com la de Colom, però menys, seria n bon lloc, i no gaire lluny del camp.

Helena, suposo Salvat té la mateixa relació amb l'esport que Colom.


Tens raó, Carme no es pot jugar amb les conviccions dels morts, sobretot les esportives. Sembla ser que Salvat va ser un amant del futbol i va lluitar per organitzar un equip al seu barri que competís amb els altres de la ciutat. La seua mort prematura li va impedir de veure el naixement del C.F. Barceloneta l'any 1930. Llàstima!

Montse ha dit...

Prfereixo Colom amb la samarreta del Barça que vestit de lagarterana, que consti.

Ara, que també li escauria un xandall i un barret mexicà; no estaria malament. Què tal, eh? eh? eh? com a imatge de Barcelona...

miquel ha dit...

Montse, la teua proposta és ben coherent. En tot cas -tu ho saps- queda molta Barcelona més enllà d'aquesta... de moment.